İstanbul Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksek Okulu; Polis görevleri, 1845 yılına kadar istanbul ve taşrada birbirinden farklı yürütülürken, 10 Nisan 1845’de “POLiS” adlı bir teşkilat kurulmuş ve aynı tarihte yazılan POLiS Nizâmnamesi ile illeri tayin edilmiştir.
Seraskerlerce yürütülen bu görevler, askerin kendi görevlerini aksattığını anlayınca Zaptiye Nezaretinin kurulmasına karar verilmiştir.
1900 yılında Monyasizade Refik Bey Zaptiye Nezareti Teftiş ve Tahkik Heyeti Reisi iken Polis mensuplarına kanuni ve mesleki bilgiler öğretmek maksadıyla, istanbul’da bir nevi kurslar açmıştı.
ilk Polis Okulu 1907 yılında Selanik’te açılarak Belçika’dan getirilen iki subayın idaresine verildi. Bunlardan Lion BROZO adlı olanı okul müdürü olmuştu.
ikinci Meşrutiyetin ilanı üzerine Farukizade Sami Paşa’nın Zaptiye Nazırlığı zamanında, istanbul’da bir Polis Okulu açılmasına karar verilmişti.
İstanbul Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksek Okulu’nun Açılışı;
Hareket ordusu ile istanbul’a gelen Yüzbaşı Ahmet Bey, Ali Fethi (Okyar) Bey’in tasvibiyle yeni açılacak olan Polis Okuluna müdür tayin edildi.
Ahmet Bey, Okul binası olarak büyük Acıbadem’de Hicaz Valisi Ahmet Ratip Paşa’nyn kasrını talep ettiğinde, Dahiliye Nazırı Ferit Paşa ile aralarında şöyle bir muhabere geçmiştir:
— Bahsetmiş olduğun kasrın içini gezdin mi, bilir misin?
– Evet Paşam bilirim. Gayet güzel tezyin edilmiştir. Merdiven korkulukları da billûrdandır.
— Peki öyle bir bina Polise lâyyk mydyrş
– Yeni kurulmuş bir teşekküle gireceklere şevk ve kıymet verebilmek maksadıyla, böyle müzeyyen bir binayı layık görmüştüm…
Diyebildi ama Paşadan red cevabı aldı.
Bunun üzerine Ahmet Bey Sadrazam Mahmut şevket Paşa ile görüştükten sonra, Bab-ı alinin muhafazasında düşünülerek ilk Polis Okulu Yıldız Sarayındaki şehzadeler Mektebi ve Mabeyn Dairesi küçük bir tadilatla Istanbul Polis Okulu olarak 400 talebesi ile tedrisata başlamış oluyordu.
Meşrudiyet ile İstanbul Polis Okulunda şu dersler okutuluyordu;
. Kavanin
. Polis Nizamnamesi
. Telefon ve Telgraf Muhaberesi
. Beden Terbiyesi
. Eskrim
. Otomobil ve Makine Sevki Idaresi
. Meslek Terbiyesi ve Fiili Hizmet
. Atış Nazariyesi
. Acil Müdavat ve Hıfzısıha
. Daktiloskopi ve Fotoğraf
. Hesap
. Tahrir Usûlü.
Cumhuriyetin kurulması ile 1923’te Konya’da ve 1926’da Trabzon’da birer Polis Okulu açıldı. Fakat Talim ve Terbiye Heyetlerinin yeteri kadar olmayışı sebebiyle 1931 yılında kapatılarak tedrisatın Ystanbul Okulunda toplanmasını icap ettirmişti.
Ystanbul Polis Eşitim Merkezi, 25 Aşustos 1978 tarihinde Kemalettin ERÖşE Polis Okulunun Florya bölümü olarak hizmete girmiş 01 Ekim 1979 tarihinde de Ystanbul Polis Eşitim Merkezi adını alarak müstakil hüvviyetine kavuşmuştur.
Ystanbul Polis Eşitim Merkezi, 30 Mart 1995 tarihli Bakan oluru ile “ŞÜKRÜ BALCI POLİS EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ” ismini almıştır.
06.09.2001 Tarihinde Bakanlar Kurulunca Yçişleri Bakanlışının 3.9.2001 Tarihli ve212226 saıılı yazısı üzerine, 25.4.2001 tarihli ve 4652 saıılı Kanunun 10.maddesine göre , Polis Akademisine başlı olarak Meslek Yüksek Okulu olmuş ve ŞÜKRÜ BALCI POLİS MESLEK YÜKSEK OKULU ismini almıştır
İstanbul Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksek Okulu’na ulaşım seçenekleri;
1-METROBÜS:
* Kadıköy- Avcılar hattında Küçükçekmece Belediye durağı.
2-METRO:
* Aksaray – Otogar – Yenibosna
* Havaalanı – Yenibosna
3-İETT:
* 73T Yenibosna – Florya (Polis Okulu Durağı)
* 76O Otogar – Avcılar (Küçükçekmece Beşyol Durağı)
Küçükçekmece Beşyol ve Küçükçekmece Belediye Durağı -Polis Meslek Yüksek Okulumuz arası yürüme mesafesi 5-10 dakikadır.